Skip to main content

Jan Hein de Jong | Je Helpt Jezelf:  ✓ Kindercoaching ✓ Jongerencoaching ✓ Ouderbegeleiding

Ervaringen van ouders en jongeren

(de namen zijn omwille van privacy veranderd)

Familie B,

Een zoon van 7 die doldwaze woedeaanvallen had. Wij wisten het echt niet meer. Bijna tot waanzin gedreven. Met een geluidsopname van zo'n woede-uitbarsting zijn we naar Jan Hein gegaan. Hij heeft op respectvolle wijze heel bruikbare hints, tips en oplossingen aangereikt. Met veel vertrouwen gaan we ermee aan de slag.

Familie M. te H.

Dankzij jouw tips ben ik vorige week 's ochtends gestart met een andere manier van ontbijten. Voorheen smeerde ik de broodjes voor de jongens (4 en 5 jaar) in de keuken. Wilden ze nog een broodje of een cracker, dan ging ik de keuken weer in. Ondertussen checkte ik steeds of ze niet treuzelden met hun broodje, omdat we op tijd op school moeten zijn. Nu dek ik de tafel en smeren ze zelf hun broodje. Ze mogen ook voor een cracker kiezen en ze mogen zelf bepalen hoeveel broodjes of crackers ze eten en wat voor beleg ze kiezen (eerste broodje wel met worst of (smeer)kaas). De jongens vinden het erg interessant om het allemaal zelf te kunnen kiezen en ik hoef niet meer achter hun broek aan te zitten. En ik heb ook losgelaten dat ze de ene keer geen boter op brood smeren en de andere keer veel te veel of dat de hagelslag nu wat sneller op is. Voor mij is de ochtend relaxter en ik heb wat meer tijd. En als ze een keertje wat minder eten.... tja, dat is dan hun eigen keuze....

Moeder J te D

Onze hoogbegaafde zoon van 15 zorgt voor een hoop onrust in huis. Het heeft effect op zijn jongere zus en oudere broer. Als moeder loop ik op eieren om te proberen de sfeer prettig te houden. Soms weet ik het niet meer. ik wilde dat er een handleiding was! Er lijkt alleen maar meer onrust te komen. De ouderbegeleiding van Jan Hein heeft mijn man en mezelf veel nieuwe inzichten gegeven. We kunnen daar echt mee vooruit. Op een liefdevolle manier heeft Jan Hein ons laten zien welke invloed wij (kunnen) uitoefenen. We gaan met frisse zin onze inzichten toepassen. Het heeft nu al tot gevolg dat ik er veel relaxter in zit. Wat een opluchting. Dankjewel voor je respectvolle manier van coaching.

Familie P. te H.

Al een tijdje merkten we dat Corné (11) niet lekker in zijn vel zat. Wat we ook probeerden, echt bereiken konden we hem niet. Via via kwam Jan Hein op ons pad en een prettige kennismaking volgde. Geïnteresseerd en niet oordelend luisterde hij naar ons verhaal en wekte ons vertrouwen. De weken erna kwam Corné regelmatig in zijn werkplaats waar tijdens sloop- of bouwwerkzaamheden dingen werden gezegd die wij helemaal niet hoefden te weten omdat we zagen dat het goed was. Corné werd weer blij met zichzelf en zijn omgeving. Met humor en gevoel voor de bal wist Jan Hein de juiste snaar te raken en ook niet onbelangrijk: het was voor Corné een feestje om bij Jan Hein te zijn. We hebben als ouders bij Jan Hein geen moment het gevoel gehad dat we faalden en daarom hulp nodig hadden. De basis was gelijkwaardigheid: hoe kunnen we onze zoon helpen? Een aantal van zijn tips zijn zeer waardevol gebleken en gebruiken we dagelijks in onze 'gezinspraktijk'.

Familie K. te U.

Brian (9) had een laag zelfbeeld en was onzeker. Hij maakte zich ook vooral drukker om anderen dan om zichzelf. Dit was op school zijn valkuil. Daardoor liep hij qua prestaties erg achter en ervoer men hem als dwars. Hij gaf liever geen antwoord, dan een fout antwoord. Door de sessies met Jan Hein heeft hij ingezien dat hij niet minder is dan anderen, best fouten mag maken, zolang hij het wel probeert. Hierdoor is hij opener geworden. Jan Hein wist hem op een zodanige manier te benaderen dat hij nu vaker de gevolgen van zijn gedragingen inziet. (nog niet altijd voordat het kwaad is geschied, maar hij herkent wel dat het steeds op hetzelfde manier scheef gaat lopen) Naast de hulp die Jan Hein Brian heeft geboden, hield hij ons als ouders ook een spiegel voor. Zonder uit te weiden over specifieke gebeurtenissen geeft hij handvatten om voorkomende situaties op te lossen. Hierdoor leer je kijken door de ogen van je kind, en begrijp je het gedrag wat meer. Je kunt daardoor in hun eigen kader aan je kind uitleggen waarom iets niet mag of juist zo moet.

Familie P. te B.

Jaap (8) is boos. Heel boos. Als hij zo'n bui heeft, dan dondert het in huis. We kunnen hem dan niet bereiken of kalmeren. Bij Jan Hein heeft Jaap geleerd dat hij de keuze heeft om te bepalen hoe hij ergens op wil reageren. En hij ziet in dat de boosheid zijn manier van uiten was dat hij het niet eerlijk vond. Nu is Jaap steeds beter in staat om zijn "strategie" te kiezen en te reageren vóórdat hij zo boos wordt. Hij snapt nu ook dat wij hem niet afwijzen, maar wel zijn gedrag als hij zo'n bui heeft; Hij ís niet boos, hij doét boos. De rust is veel sneller terug in huis en de pieken en dalen zijn veel dragelijker. Met name voor Jaap is dat fijn.

Janna (18)

...eindelijk iemand die eens écht naar me luistert! En die niet meteen een oordeel klaar heeft. Lekker om eens mijn verhaal kwijt te kunnen. En chill dat ik wat handige tips meekreeg.

Mijke (19)

...Examenstress voor de rekentoets. Maar nu niet meer. Bij Jan Hein heb ik geleerd heel anders met de druk om te gaan. En de rekentoets ging daardoor superchill !... Mijke (19)